Най-доброто от Марая Кери на квадрат

Сингълът Touch My Body на Марая Кери се превърна в 18-ия номер 1 хит на американската певица в чарта "Билборд хот 100", с който тя вече еднолично е соло изпълнителят с най-много парчета, достигали върха в САЩ (до момента тя делеше първата позиция с Елвис Пресли). Освен това, може би съвсем случайно, Touch My Body постигна и друг рекорд. Песента се превърна в най-успешното парче в историята на класацията за дигитални продажби на САЩ. Естествено, това е чартът, който тепърва ще поставя своите рекорди, но в седмицата на дебюта си парчето на Марая Кери бе даунлоудвано 286 хил. пъти, което отнесе досегашния номер едно - Umbrella на Риана (с 277 хил. сваляния).

Тази песен пък всъщност е пилотен сингъл от новия албум на Марая Кери, озаглавен доста странно E=MCІ. Наименованието прилича на уравнението на Айнщайн за връзката между маса и енергия, но всъщност "буквичките" тук си имат свое собствено значение. "Преводът" на заглавието е Еманципация = Марая Кери на втора степен (Е=MCІ) и е доста несполучлива заигравка с предишния студиен проект на певицата - The Emancipation Of Mimi от 2005 г. Новият албум на американката се нарежда под номер 11 в нейната кариера, а една от големите му задачи бе да успее да постигне успеха на своя предшественик (над 6 млн. копия, продадени в САЩ, и 10 номинации за "Грами"). Още след безупречното представяне на пилотния сингъл обаче стана ясно, че тук имаме нещо наистина голямо. С 463 хил. копия продадени само в първата седмица Е=MCІ дебютира директно на първо място по продажби в САЩ и се превърна в комерсиално най-успешния дебют в близо 20-годишната кариера на изпълнителката. Вече втора седмица пък заглавието е най-купуваното в световен мащаб, като според United World Chart общата бройка на продадените копия вече наближава 1 млн.

Освен че има вероятност да се превърне в едно от комерсиално най-успешните заглавия на певицата, трябва да призная, че Е=MCІ със сигурност е едно от най-добрите неща, които "американската Валентина Хасан" е правила. Не съм голям фен на изпълнителката, но парчетата в новия й проект наистина впечатляват. Естествено, сред водещите елементи отново откриваме сложните вокални акробатики, така характерни за изпълнителката. Въпреки това на места тя не се притеснява да загърби за малко мелодията, отстъпвайки на силните бийтове, които като че ли в момента са най-важното, за да се превърне едно парче в хит. Мими винаги е била на ръба между поп и аренби музиката, понякога прекалено сладникава или "женска".

По-голямата част от новите песни обаче са толкова силни от страна на саунд, бийт и инструментал, че вече едва ли ще има мъже, които да се срамуват да признаят, че харесват Марая Кери. С други думи, певицата този път е с двата крака в хитовата аренби/хип-хоп музика, като на помощ отново е събрала "А отбор" от продуценти и изпълнители. Изпълнителни продуценти на Е=MCІ са самата певица и небезизвестният Антонио Ел Ей Рийд, като сред останалите замесени се отличават имената на Джърмейн Дюпри, Данджа, Трики Стюърт, Скот Сторч, Старгейт и др. Напоследък доста актуално сред колаборациите име е и Ти Пейн, който не пропуска да се разпише и тук. Той участва в откриващото тавата парче - Migrate - силен клубен хит с модерно актуално звучене, което ще върне Марая Кери на дансинга при по-младата аудитория. Това е едно от най-добрите парчета за мен в тавата. Следва пилотният сингъл Touch My Body - сладникаво, мелодично, но доста пристрастяващо изпълнение, което едва ли се нуждае от представяне. Изненадващо или не, Марая се забърква и в по-реге звучене в третото Cruise Control, в което участва и Деймиън Марли. I Stay In Love е първата класическа драматична балада тук, но пък е последвана от силната бас линия на Side Effects, в което участва и Янг Джийзи. I'm That Chick и I'll Be Loving You No More са си класически за певицата поп изпълнения в средно темпо. Предстоящите втори и трети сингъл от проекта са съответно Bye Bye и Love Story, а добро впечатление правят още и Last Kiss и Thanx 4 Nothin'.